Časopis Myslivost

Červenec / 2008

Dílo z ohně zrozené

Myslivost 7/2008, str. 13  Mgr. Josef DRMOTA
Jezdíme světem a navštěvujeme různá místa ve snaze vidět, okusit a poznat. Místa, města i zajímavé akce, kde se můžeme potkat se zajímavými lidmi. Přitom nám někdy uniká, že pracovití a především šikovní lidé bydlí často přímo přes „dvě vesnice“ od nás.

Jako aktivní myslivec se i já snažím udržet si určitý přehled o tom, co se v daném oboru i souvisejících oblastech děje. Čas od času navštívím výstavu, veletrh či v poslední době internet a sleduji nové výrobky, které jsou s provozem myslivosti spjaty. Oděvy, zbraně, odznaky, výrobky z paroží, šperky i umělecké předměty dotvářejí kulisu našeho koníčku a činí jej o to krásnějším. A samozřejmě nože! Vždyť čím by byl myslivec bez kvalitního nože, který jej provází jako praktická pomůcka honitbou a ze kterého se může podobně jako z malého skvostu potěšit kdykoliv pohledem. A co teprve ten pocit, když střenka ideálně vklouzne do dlaně!
Se jménem nožířů Dohnalových z Třebíče jsem se poprvé setkal na stránkách Myslivosti a jakožto člověk žijící trvale ve stejnojmenném okrese jsem si předsevzal jmenované mistry příležitostně vyhledat. K vzájemnému setkání nás nakonec svedla až náhoda, když se oba pánové objevili i s kolekcí svých výrobků na zahájení chovatelské přehlídky v Moravských Budějovicích. Protože jsme poměrně rychle našli společnou řeč, dohodli jsme se na krátkém rozhovoru, který by jejich práci představil také širší myslivecké veřejnosti.

Doufám, že mi pánové na úvod prominete jednu osobní otázku. Při pohledu na Vás takhle pospolu mne napadlo, proč název firmy "Petr Dohnal a Petr Dohnal"? Otec a syn? Či jiný příbuzenský vztah?
Ano, přesně tak, jak bylo řečeno. Vzhledem k tomu, že jsem s rodičovstvím začal velmi brzy, je mezi námi vcelku malý věkový rozdíl. Možná právě proto si hodně rozumíme a bereme se navzájem spíš jako kamarádi a partneři než jako táta a syn.

Mohu se zeptat, jak jste se k tak zajímavému a relativně málo četnému povolání dostali? Je to otázka rodinné tradice nebo koníček, který přerostl v obživu?
Na samém začátku byl zájem o nože obecně. Rád jezdím rybařit do Norska a tam jsem se zakoukal do místních nožů vyráběných tradiční ruční metodou. Navíc syn začal ve stejné době studovat na učilišti řemesel obor umělecký kovář. Celá problematika mne tedy začala o to víc zajímat. Zkoušeli jsme si společně vykovat první čepele, získávali informace o ocelích, tepelném zpracování atd. Koníček se rázem přerodil v pořádného koně a už za rok a půl jsme v kategorii loveckých nožů na příbramské nožířské výstavě získali titul "Nůž roku 2004". Byl to tehdy nůž vyrobený z damascénské oceli, což je dodnes náš nejmilovanější materiál. Neustále jsme měnili dílny, dokupovali stroje a vybavení, až jsme této práci propadli úplně. Věnujeme se jí na plný úvazek a pořídili jsme si konečně vlastní dílnu s kovárnou v Jaroměřicích nad Rokytnou. V roce 2006 jsme se také stali členy české nožířské asociace Bohemia Cultellatores.

Tak to by start naprosto parádní. Přesto ale předpokládám, že určitě nezůstalo pouze u tohoto ocenění?
Ne, naštěstí ne. Kromě již zmíněného "Nože roku 2004" v Příbrami, jsem získali ještě "Pražskou kudlu 2007". Je to pro nás především ohromná motivace do budoucna.

Na Třebíčsku zatím o Vás nebylo příliš slyšet. Můžete mi prosím říct, čím to je?
Důvod je jednoduchý - máme naštěstí tolik práce a zakázek, plánů a cílů, že reklamu ani moc nepotřebujeme. O moc více by naše čtyři ruce stejně asi ani nestihly.

To určitě každý rád slyší, protože je to důkaz, že dobré dílo se chválí samo. Přesto ale není propagace na škodu. Prozradíte mi, kde vystavujete, prezentuje a nabízíte svoje výrobky?
Jsou to především specializované nožířské výstavy, kterých je během roku v republice několik. Hodně propagace dnes pochopitelně udělá také internet. Snažíme se proto pravidelně aktualizovat naše stránky. Spousta našich zákazníků a přátel si už zvykla zastavit se občas u nás v dílně, poklábosit o nožích, prohlédnout si novinky, popřípadě si i něco při té příležitosti vybrat.

Neláká vás cizina? Měli jste si možnost vyzkoušet i zahraničí trh?
Je pravda, že český trh není zrovna největší. Proto jsme se již před dvěma roky začali zúčastňovat také výstav mimo "naše humna". Namátkou můžeme jmenovat Francii (Strasbourg, Le Contamin mont Joie, Thiers), Německo (Laubus Eschbach), švédské Savsjo, Bratislavu či Budapešť.

Měl jsem možnost prohlédnout si vaše výrobky. Jsou mezi nimi různé nože z hlediska materiálu, provedení a zřejmě i určení. Preferujete některé materiály, technologie či postupy?
Snažíme se používat především přírodní materiály na rukojeti a pouzdra. Moderním umělým materiálům se ale úplně nevyhýbáme. Samozřejmě pokud daný materiál k noži "sedí" a má-li svoje opodstatnění. Na noži je ale podle nás nejdůležitější čepel. Právě u ní je výběr vhodného materiálu nejsložitější. Pohled na nůž nemůže být totiž veden jen z jedné strany. Musíte hodně přemýšlet k jakému účelu jej hodlá budoucí majitel používat, zda mu jde na prvním místě o jedinečnost a originalitu, nebo především o ryzí funkčnost. Výběr materiálů na čepele je široký - od damaškových, uhlíkových, nerezových až po ty nejmodernější práškové oceli. Jsme tedy schopni uspokojit náročné sběratele, myslivce, rybáře, trempíky i kuchaře. Nůž od nožíře nemusí být jen drahý originál, ale také opravdu velmi kvalitní nástroj za rozumné peníze.

Převažují ve Vaší výrobě nože pro praktické použití nebo preferuje spíš jejich okrasnou funkci?
Jak jsem již uvedl, na nůž se můžeme dívat z různých úhlů pohledu. Nejlepší je asi vyrobit nůž, který je jak pěkný a ladný, tak i velmi ergonometrický, dokonale padnoucí do ruky a navíc s výbornými řeznými vlastnostmi, vysokou výdrží ostří atd. Tohle by měl být sen každého nožíře a tohle určitě očekávají také naši zákazníci. Jako přeběhlý počítačový grafik a výtvarník se velmi zamýšlím nad estetikou a přiznám se, že vyrobit nůž, který se mi vůbec nelíbí je pro mě strašně těžké. Někdy proto i odmítáme určité typy zakázek. Nůž musí oslovit. Nůž není lopata, je to něco víc než pouhý nástroj. Nůž je prostě nůž. Navíc ten od nožíře musí mít i svou duši. A o to se upřímně snažíme. Pro obě strany není určitě větší potěšení, než když se jeho majitel se svým nožem "sžije" a k nám nožířům se rád vrací.

A co pouzdra? Viděl jsem u vás opět velmi pestrou a neotřelou nabídku. Jde o vlastní výrobu nebo spolupracujete se sedláři?
Vzhledem k tomu, že máme jasnou představu o každém našem noži jako celku, vyrábíme si i pouzdra sami. Pochva totiž nůž dotváří, dává mu finální podobu. Vymýšlíme si vlastní zdobení, tvary apod. Je to krásná ruční práce, ve které se můžete zdokonalovat, navíc se dají používat nádherné materiály. Kromě hovězích usní například pštrosí, hadí, rejnočí, rybí, krokodýlí i jiné kůže.

Měli jste možnost realizovat nějakou zvláštní myšlenku či zpracovat nějaký opravdu zvláštní materiál?
Kromě zvládnutí výroby klasické damaškové oceli, což je nikdy nekončící boj, protože vzorů je nekonečně mnoho, jsme si zadali úkol vyrobit nerezovou damaškovou ocel. To je velmi složitý proces plný nejasností. Nikde nenaleznete žádné informace, návody či rady. Víme pouze o pár výrobcích na světě. Většinou se jedná také spíš o tvárnější výrobu. Nedávno se nám ale tohle povedlo, vyrobili jsme zpočátku pár sendvičových čepelí - to znamená tvrdší ocel jako jádro na ostří, doplněné na bocích měkčí nerezovou ocelí. Toto zpracování zaručuje větší houževnatost celé čepele. Nakonec se nám ale podařila i damašková vícevrstvá čepel.
Další naší metou pro nás bylo vytavení vlastního použitelného litého damašku, tzv Wootzu, či Bulatu. Tento materiál má původ na Dálném východě. Jedná se o prastarou metodu, opředenou spoustou fám a legend. Několik použitelných informací se ale nalézt dalo, pár lidí na světě se o toto pokouší a naštěstí se úplně netají se svými výsledky. Byl to také velký úkol a po mnoha nezdařených pokusech, experimentování se správnými teplotami, správným roztavením a především správným překování se zrodilo již několik nožů z této "mystické" oceli.

Tak to gratuluji. Mety jsou od toho, aby byly splnitelné a hlavně od toho, aby se dosahovaly. Což se v tomto případě určitě povedlo. V souvislosti s tím mne tedy napadá ještě takříkajíc nemateriální otázka. Máte svoji vlastní řemeslnou filosofii, které byste se drželi?
Samozřejmě. Chceme naše výrobky dělat co nejpoctivěji a jak nejlépe dovedeme. V souvislosti s tím musíme mít úctu také ke všem dalším řemeslům, které pro svoji práci potřebujeme. Dobrý nožíř, to není jen obyčejný kovář, ale také zámečník, truhlář, sedlář a rytec v jedné osobě. A to jsem určitě na některé další profese nyní zapomněl.

Výroba je výroba. Ale co s výrobkem poté co začne být používán? Vyskytují se při nasazení do praxe problémy?
Na naše výrobky poskytujeme našim klientům v podstatě neomezenou záruku. Pokud by se s nožem něco stalo z důvodů špatného výrobního postupu či vadou materiálů, je oprava samozřejmě zdarma. Maximálně vstříc vyjdeme pochopitelně také při jakékoliv opravě našich nožů. Abych se ale přiznal, procento reklamací je téměř nulové. Pár případů jsme sice měli, vždy však šlo o skryté vady materiálu rukojetí. To samozřejmě neovlivníme. V takovém případě se rukojeť následně rozbije a udělá znovu. To celé samozřejmě zdarma.

Mohou vás někde čtenáři Myslivosti v nejbližší době potkat?
V letošním roce v tuzemsku pravděpodobně na příbramské výstavě v září, potom v Brně, v Hodoníně a v Praze

A na závěr obvyklá otázka, která nemůže na stránkách Myslivosti chybět. Jaký je Váš osobní vztah k myslivosti?
Myslivci nejsme, i když myslivce v rodině máme. Raději však jen rybaříme. Já bych byl asi špatný myslivec, protože bych zvěř jen krmil, hladil a maximálně fotil. No a i když samozřejmě vím, že myslivost není jen o střílení, střílet bych ji stejně asi nechtěl. I když dobrý kančí guláš, srnčí hřbet, nebo daňčí řízky - no, tak teda nevím....(smích)

Takže na opravdu úplný závěr si dovoluji Petrovi i Petrovi poděkovat za rozhovor a přeji jim za sebe i ostatní čtenáře Myslivosti spoustu úspěchů v dílně i u vody. A samozřejmě co nejvíc spokojených zákazníků a především vlastní radosti nad dobře vykonaným dílem.
vychází v 7:40 a zapadá v 16:46 vychází v 9:38 a zapadá v 20:30 Nákupní košík 0
 
Zpracování dat...