Myslivecká kuchařka

Daňčí kýta se srnčími játry

Ingredience:

Daňčí kýta, srnčí játra, sůl, pepř, olej, sádlo, máslo, mrkev, cibule, rybízová zavařenina, červené víno, špek.


Příprava:

Daňčí kýtu nakrájíme na plátky a naklepeme. Vložíme do hrnce, mírně opepříme, proložíme na kolečka nakrájenou mrkví a cibulí, zalijeme olejem a necháme asi 12 hodin uležet. Poté maso vyjmeme, osolíme a zprudka z obou stran orestujeme. Přidáme opět kolečka mrkve a cibuli, podléváme vývarem nebo vodou a dusíme do měkka. Když je maso téměř měkké, vyjmeme mrkev a cibuli a přidáme podle chuti rybízovou zavařeninu (zavařenina by neměla v tomto případě být příliš sladká, ale spíše pikantní) a červené víno. Vše promícháme a dusíme na mírném ohni. Mezitím si připravíme srnčí játra: nakrájíme na kolečka cibuli a na malé kousky nakrájíme špek. Játra nakrájíme na plátky (nebo na kostky – podle svých představ) a opepříme. Na špeku necháme mírně zpěnit cibuli, přidáme trochu másla a vložíme játra. Játra restujeme téměř do měkka, v konečné fázi je podlijeme trochou červeného vína (množství záleží na chuti) a za občasného míchání restujeme už jen chvilku. Takto připravenou směs z jater (včetně cibule i špeku) vmícháme do hrnce s masem a necháme společně malou chvíli povařit. Pro zjemnění vlijeme na závěr smetanu a zahustíme trochou jíšky. Chuť směsi masa a jater s výše zmíněnými ingrediencemi je zajímavá a rozmanitá. Druh zvěřinového masa a jater se může, samozřejmě, kombinovat libovolně. Miroslava Strakatá


Doporučená příloha:

Jako příloha jsou vhodné brambory upravené různými způsoby, hranolky, krokety, rýže. Myslím, že neodmyslitelné jsou i v tomto případě brusinky a další obloha podle chuti a fantazie.

Sdílet recept: Přidat k Twitter Přidat k Facebook
 

Diskuzní fórum

vychází v 7:52 a zapadá v 15:58 vychází v 19:24 a zapadá v 10:41 Nákupní košík 0
 
Zpracování dat...