ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Časopis Myslivost

Listopad / 2022

Do lesa se dvěma dámami

Myslivost 11/2022, str. 96  Marcela Kasinová
Asi nemá cenu někoho přesvědčovat, že pokud si sami myslivci neobhájíme svoji úlohu a postavení ve společnosti, nebudeme to mít zrovna lehké. Je v našem vlastním zájmu se ukázat, myslivost a myslivce společnosti představit. Velký díl práce v tom v posledních dvou letech udělaly dvě sympatické dámy – Eliška Štefanicová a Andrea Güttlerová, PR pracovník ČMMJ. Pokud by snad nikdo nevěděl, tak právě ony dvě se výrazně podílí na vzniku pořadu Do lesa TV Nova.
 
Eliško, jste jednatelkou Okresního mysliveckého spolku. Kde jste získala vztah k myslivost?   
U nás doma se sice nikdo aktivně myslivosti nevěnoval, ale v rodině jsem od mala byla vedena k lásce k přírodě. Vyrůstala jsem na vesnici obklopená přírodou i myslivci. Moji kamarádi začali v patnácti chodit jako honci na naháňky, do lesa na posedy a mě to také lákalo. Pozorování zvěře a všechno kolem lesa mě vždy fascinovalo. V šestnácti letech jsem se přihlásila do kurzu a následně složila zkoušky. Obdržela jsem lovecký lístek a zbrojní průkaz. Po gymnáziu jsem nastoupila na Českou zemědělskou univerzitu v Praze. Vystudovala Provoz a řízení myslivosti a teď pokračuji v magisterském programu Lesní inženýrství. Aktuálně pracuji na Okresním mysliveckém spolku v Benešově, studuji a věnuji se aktivitám jako je právě pořad Do lesa.
 
Stíháte toho dost.
Přesně tak. Myslivost mě baví. Je to můj životní styl. Na nic jiného mi nezbývá čas.

Nataceni-z-Narodniho-setkani-v-Opocne.jpg
 
Neříkejte, ještě vám zbývá čas na sociální sítě.
Na Facebooku a Instagramu jsem jako doma. Přes sociální sítě komunikuji s lidmi. Obrací se na mě s dotazy kolem prodeje a zpracování zvěřiny. Zajímám se o myslivecké oblečení, zbraně, dalekohledy. Sama je pak zkouším a doporučuji ostatním myslivcům. Ráda fotím, natáčím videa a vyhledávám příležitosti, kde bych mohla uplatnit svoje schopnosti a zapálení pro myslivost.
.
K rozhovoru se připojila Andrea Güttlerová, která za námi přijela na OMS Benešov. Andrea s Eliškou budou jednat s partnerem ČMMJ, a to společnosti Sellier & Bellot, aby dojednaly další natáčení pořadu Do lesa.
 
A tak se hned mohu zeptat, jak se vlastně tento projekt zrodil?
Na začátku roku mě oslovila s nabídkou TV Nova. Měli zájem o spolupráci na pořadu o přírodě a její ochraně, který by se vysílal v internetovém prostředí na TN. CZ. Nápad, jehož autorem byl Rey Koranteng, moderátor hlavních zpráv, mě nadchnul. Několikrát jsme se s pracovníky Novy setkali, povídali si o rozmanitosti mysliveckých témat, jednali o formátu pořadu, jeho názvu a také o moderátorce. Dlouho jsem nepřemýšlela. Moje volba byla jasná. Eliška Štefanicová, influencerka, „živá“ holka a hlavně myslivkyně, která se pohybuje na internetu jako ryba ve vodě. Pro tento druh média a cílovou skupinu je Eliška ideální průvodkyní myslivosti.
 
V tomto pořadu o přírodě také vaříte zvěřinu. Proč je gastronomie součástí?
Důvodů je víc. Snažím se projekty Českomoravské myslivecké jednoty propojovat s nabídkami, které nám jdou tzv. na ruku. V tomto případě to byla TV Nova, která nás oslovila. A také jsem projekt na zvěřinu, který má primárně pomáhat myslivcům s odbytem zvěřiny, chtěla posunout o úroveň výš. V prvním roce jsme točili videa s jedním dodavatelem a prostřednictvím několika dalších médií složitě řešili zveřejnění. Tady se nabízela výroba epizod o vaření i jejich zveřejnění z jednoho zdroje, který má navíc zavedenou „značku“. Dobrá myšlenka, jak dostat propagaci zvěřiny do pořadu na TN. CZ, měla však podmínku. TV Nova musela obstát před konkurencí ve veřejné zakázce. Podařilo se, a dnes mohou diváci sledovat v pořadu i inspirativní vaření s šéfkuchaři Pavlem a Jardou Sapíkovými.
 
Eliško, vraťme se k vám. Jaké to bylo poprvé před kamerou? Pokud vím, tak to byla vaše první televizní zkušenost.
E.Š.: Před kamerou jsem stála poprvé v roce 2020, když jsme točili úplně první videa o zvěřině. Tenkrát mě také zavolala Andrea. Sekundovat ve vaření zkušenému gastronomickému matadorovi Jaroslavu Sapíkovi byla pro mě výzva. To jsem ještě netušila, že přijde další. Do slova, ze dne na den, jsem musela fungovat jako profesionální moderátorka.
 
Co bylo pro tebe Eliško nejsložitější?
E.Š: První reportáž o Africkém moru prasat byla pro mě opravdu „mor“. Natáčení nám dozorovala zkušená reportérka zpravodajství. Nikdo si neumí představit, jak je náročné stát před kamerou. Za chůze mluvit, udržet myšlenku, ve stanoveném bodě se zastavit, ani o milimetr neuhnout hlavou ze záběru, a do toho se nepřeřeknout. Dnes už s tím nemám potíže.
 
Přibližte nám, jak takový pořad vzniká?
A.G.: Když se dohodneme se zpravodajstvím TV Nova na námětech, nejprve napíšu scénář. Domlouvám respondenty a plánuji průběh natáčení. TV Nova nám poskytuje natáčecí štáb pouze na dva dny. O to je koordinace složitější. Pak se musí natočený materiál sestříhat. Celé dva dny jsem ve studiu a stříhám několika hodinové materiály do dvou pětiminutový reportáží. Po střihu a hudbě přichází na řadu Eliška, která musí namluvit tzv. voiceovery. Ty se ještě upravují a přizpůsobují finální reportáži. Nakonec pošlu titulky a další díl je na světě.

DSC02190.jpg
 
A epizody o vaření?
AG: Ty vyrábí od začátku až do konce TV Nova, a to se na place sejde i dvacet lidí. Technici, maskérky, několik kameramanů, zvukařů. Na mě je dohodnout termín, aktéry a na celé dění dohlížet. Výhodou je profesionální přístup a zkušenosti Jaroslava Sapíka. Spolu se synem Pavlem jsou na každé natáčení perfektně připravení.
 
Jak vybíráte další témata pro natáčení?
A.G.:  Pořad musí být zajímavý pro laickou veřejnost. Snažím se v reportážích prezentovat práci myslivců. Proto jsme např. natáčeli, jak myslivci zachraňují srnčata před senosečí, vypouští do přírody zajíce, starají se o krajinu. Mediální prostor je potřeba využít pro odbourání zažitých předsudků o myslivcích. Co vám budu povídat, podívejte se taky na TN.CZ. Všechny díly pořadu Do lesa jsou tam k vidění.
 
Na co se můžeme těšit v příštích dílech pořadu?
A.G.:  Na příklad na Memoriál Karla Podhajského nebo na sokolnické setkání v Opočně.
Prozraďte nám ještě něco.
Listopadový díl bude o myslivecké aplikaci zaměřené na organizaci naháněk a individuální lov. S odborníky na střelivo prodiskutujeme téma olovo versus alternativní střelivo. A závěr roku bude patřit mysliveckým tradicím a mistrům šéfkuchařům. Připravíme si vánoční tabuli se speciálním zvěřinovým menu.
 
 
Jak byste, Andreo, zatím zhodnotila dosavadní spolupráci s TV Nova a jak to vidíte do budoucna?
A.G.: Jsem ráda, že nám TV Nova dala důvěru a nechala nám prostor pro prezentaci myslivosti. Společně hledáme cesty, jak seriál ještě více zviditelnit. Nedávno pořad anoncovali v hlavním zprávách. Na některé reportáže se zveřejňují články. Momentálně jsou čísla sledovanosti na sto tisících. Nicméně pokračování pořadu je také o finanční podpoře. Každopádně chuť do práce nás neopouští. Námětů máme s Eliškou mnoho. Myslivost nás přece baví!
 
připravila Marcela KASINOVÁ

Zpracování dat...