Leden / 2004
Inspirace do lovecké kuchyně
Myslivecká pečínka
Asi 1,2 kg zvěřiny z kýty protáhneme 70 g proužky~ slaniny a necháme 5 dní odležet v mořidle a zelenině. Pak vyjmeme, rozehřejeme 100 g másla, osmahneme nakrájenou zeleninu a maso ze všech stran opečeme. Podlijeme kořeněným mořidlem a pečeme do měkka, při pečení postupně podléváme a poléváme 6-8 dl červeného vína. Měkkou zvěřinu vyjmeme, šťávu prolisujeme sítem, přidáme lžíci rybízové zavařeniny .nebo jeřabinkového želé, zalijeme 1l41 smetany, do které jsme vmíchali 2 lžíce polohrubé mouky a necháme přejít var. Nakrájenou zeleninu vložíme do omáčky a necháme prohřát. Podáváme s jemným knedlíkem.
Kančí kýta pečená
Nejprve si připravíme marinádu: 1/4 1 vody smícháme s 1/8 1 octa, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, 1/2 celeru, S zrnek . pepře, 4 zrnka nového koření, 4 jalovčinky a kousek bobkového listu, všechno několik minut povaříme, necháme vychladnout a pak nalijeme na 800 g očištěné kančí kýty. Necháme 4 dny v chladnu odležet, občas obrátíme. Potom maso vyjmeme, osušíme a zprudka opečeme na 100g rozehřáté slaniny, na které jsme zpěnili 1 krájenou cibuli,. 1 karotku, 1 petržel a kousek celeru. Opečené maso podlijeme marinádou, přidáme 6 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, bobkový list a sál a ve vyhřáté troubě pečeme do měkka, během pečení poléváme a podléváme další marinádou a vínem. Měkké maso vyjmeme, šťávu odpaříme, zaprášíme lžící hladké mouky, osmahneme, rozmícháme se zbytkem vina (celkem 1/81 červeného vína) a vývarem, ochutíme 2 lžícemi šípkové zavařeniny a povaříme: Přidáme šťávu z l/2 citrónu, nakrájené maso dobře prohřejeme a podáváme s knedlíkem.