Při krmení zvěře v oborách a přikrmování zvěře v honitbách, se většina chovatelů snaží pro zvěř zajistit dostatečné množství objemových, jadrných a dužnatých krmiv. Často se zapomíná na tzv. ostatní (doplňková) krmiva, která jsou také hlavní složkou přirozené potravy, neboť naše spárkatá zvěř je původní zvěří lesostepí. V dávné minulosti při časovém střídání nejen klimatických podmínek, ale i střídání přirozených potravních možností se vytvářel zvířatům zažívací trakt tak, aby vstřebal dostatečné množství živin z přijaté dostupné potravy. Žaludeční mikroflóra se podle výskytu druhů potravy, při každoročním opakujícím cyklu v životním prostředí mění nejen za přispění klimatických podmínek. Jiné je složení potravy a její hodnoty při vysokých teplotách s působením slunečního záření, proti krátkému dni s nízkými teplotami. Omezená dostupnost přirozené potravy a vysoká energetická potřeba v zimním období, nutí zvěř ve větší míře ke konzumaci koncentrovanější potravy s delší dobou zažívání.
Více >