Myslivecká kuchařka

Jarní hráškový salát se zvěřinou

Ingredience:

Sáček zeleného sušeného hrachu, 500 g prorostlejší krkovice k divočáka, koření na divočinu, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, sůl, sójová omáčka, omáčka tabasco nebo chilli omáčka, bílé víno, zázvor, čerstvá nebo zamražená řeřicha.


Příprava:

Sáček zeleného hrachu namočíme minimálně na půl dne do vody, tu pak vyměníme a hrách uvaříme do měkka. Souběžně s tím si okořeníme a osolíme zvěřinu, podlijeme ji decilitrem bílého vína a dáme ji dusit pod pokličku do trouby. Hotovou zvěřinu nakrájíme na drobné kostičky a vmícháme do vychladlého hrášku. Přidáme velkou nadrobno nakrájenou cibuli, namačkáme pět stroužků česneku a podle chuti přelijeme sójovou omáčkou. Zastánci ostřejších pokrmů mohou přidat trochou tabasca nebo chilli omáčky. Přidat můžeme navíc i dvě lžíce výpeku. Tipy: - nejzdlouhavější částí celé přípravy je uvaření hrachu. Použijeme-li k němu tlakový hrnec, zkrátíme dobu samotného vaření na asi 15 minut, pak hrnec odstavíme a hrách necháme dojít. Při dodržení této doby by měl hrách být měkký, nicméně by měl zůstat v podobě kompaktních kuliček a nerozpadat se. - řeřichu můžeme nahradit jakoukoliv podobnou zeleninou nebo kořením. Jako alternativa nám mohou posloužit i čerstvě vyrašené lístky smetánky lékařské, o které by někde poblíž jižní zídky již neměla být nouze. - kdo nechce experimentovat s chutí, přidá namísto řeřichy najemno nasekanou zelenou cibulku - zastánci zdravější výživy mohou pochopitelně použít dietnější zvěřinu a výpek nahradit dvěma lžícemi kvalitního olivového oleje - salát má zajímavou barvu, takže se jedná o skutečně jarní doplněk stolu, třeba i toho velikonočního - ostré přísady lze s velmi zajímavým výsledkem nahradit kouskem nastrouhaného čerstvého zázvoru. S hráškem a sójovou omáčkou nám vytvoří nádhernou chuťovou variaci na asijské kuchyně.


Doporučená příloha:

Podáváme s čerstvým pečivem.

Sdílet recept: Přidat k Twitter Přidat k Facebook
 

Diskuzní fórum

Zpracování dat...