Myslivecká kuchařka

Žebírka s nádivkou s lískovými oříšky

Ingredience:

Celý bok z lončáka nebo většího selete, 100 g jader lískových oříšků, 150 g slaniny, 1 větší cibule, 2 vejce, 2 dcl bílého vína, ½ dcl oleje, 2 housky, čerstvý rozmarýn, jalovec, česnek, bobkový list, sůl


Příprava:

Bok z lončáka dobře očistíme a upravíme do podoby obdélníku. Ostrým tenkým nožem odřízneme opatrně z jedné strany svalovinu po svrchní straně žeber, aby se nám vytvořila ze tří stran uzavřená kapsa. Z oleje, mačkaného česneku, drceného jalovce a soli si připravíme pastu, kterou potřeme bok ze všech stran, včetně vnitřních stran kapsy. Dáme uležet do lednice, nejlépe na 24 hodin. Nádivku připravíme z vajec a poloviny vína, které společně rozšleháme a namočíme do nich pokrájené housky. Po chvíli do směsi vmícháme trochu soli, třetinu nadrobno pokrájené slaniny, nasekaná jádra lískových oříšků a lžičku nahrubo nakrájeného čerstvého rozmarýnu. Nádivku dobře vypracujeme a naplníme jí zvěřinovou kapsu. Na řezu ji zašijeme nití nebo sepneme špízovou jehlou. Bok posypeme drcenými jalovčinkami, obložíme výhonky rozmarýny, bobkovým listem, zbytkem pokrájené slaniny a cibulí nakrájenou na půlkolečka. Zvěřinu pečeme podlitou zbytkem vína na pekáči, nejdříve pod pokličkou, pak bez ní, aby se vytvořila kůrka. V případě potřeby ještě podléváme vodou. Žebírka servírujeme nakrájená podél dlouhých kostí, na talíři je přelijeme výpekem. Jako hlavní jídlo podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem, jako chuťovku k vínku a přátelskému posezení s čerstvým tmavým pečivem a oblohou. Tipy: - vykostěná žebra můžeme také zavinout do podoby rolky naplněné nádivkou nebo použijeme jiný díl vhodně upravené zvěřiny, například plecko - zajímavého a chuťově zcela odlišného efektu dosáhneme při použití jedlých kaštanů, kterými v nádivce nahradíme lískové oříšky Takže, vážení přátelé v zeleném. Nemusíte mít doma zrovna Popelku, a přesto ji můžete potěšit hrstí lískových oříšku přinesených z toulek po našich luzích a hájích. Šaty v nich asi nenajde. Zato nám z nich může vykouzlit malé kulinářské překvapení. Všem k tomu přeji obvyklou: Dobrou chuť! Mgr. Josef Drmota


Doporučená příloha:

Sdílet recept: Přidat k Twitter Přidat k Facebook
 

Diskuzní fórum

Zpracování dat...