Myslivecká kuchařka

Nadívané bedly

Ingredience:

16-20 větších, uzavřených kloboučků bedel, 1 cibule, hrst čerstvé bazalky, 100 g slaniny, 100 g kvalitní zvěřinové uzeniny, 200 g tvrdého sýra (mohou být i dva druhy, např. eidam a niva), sůl, olej.


Příprava:

Bedly očistíme, opereme a z kloboučků vykroutíme zbytky noh. Nádivku připravíme z nadrobno nakrájené cibulky, kterou jsme orestovali spolu se slaninou a uzeninou na špetce oleje. Základ odstavíme, necháme zchladnout a nastrouháme do něj sýr. Nakonec přihodíme čerstvé bylinky a osolíme. Vše pečlivě promícháme a směsí naplníme kloboučky hub, které klademe nastojato do zapékací misky, až je zcela plná. Je dobře, vyplní-li kloboučky skutečně celou misku a vzájemně se bokem opírají. Houby jenom malinko podlijeme vodou, aby nestály na suchém dnu. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, nejdříve asi 15 minut pod pokličkou. Když kloboučky pustí šťávu, odlijeme ji a dopékáme nasucho bez pokličky. Tipy: - Tento skutečně luxusní předkrm má jednu drobnou vadu. Houby se nám ztrátou vody bohužel scvrknou a v misce se „zhroutí“. Nevadí. K drobnému vylepšení situace nám pomůže, necháme-li pokrm chvilku ztuhnout, pečené kloboučky natvarujeme a nádivku do nich nacpeme zpět. - větší bedly můžeme nechat v teple trouby zcela otevřít. Obsah nám sice vyteče, nicméně se další úpravou zapeče do podoby „koláče“. Servírovat pak můžeme porce, které z misky vyřezáváme ostrým nožem. Takže, až někde na okraji paseky při návratu z ranní čekané uvidíme mohutné klobouky bedel vysokých, dobře se rozhlédněme po okolí. Možná tam nebudou samy. A pak už jen zbývá popřát si obvyklou: Dobrou chuť! Mgr. Josef Drmota


Doporučená příloha:

Sdílet recept: Přidat k Twitter Přidat k Facebook
 

Diskuzní fórum

Zpracování dat...