ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Druhy lovené zvěře podle kvality zvěřiny > Bažant obecný

bazant.jpg

Bažant obecný

Bažant je nejpočetnějším druhem pernaté zvěře v Evropě. Původně pochází z Asie, v současné době je rozšířený po celém světě. Má velmi chutnou zvěřinu s jemným aroma, která je v době lovecké sezóny vyhledávanou lahůdkou.

 
 
Při zpracování bažantů je třeba dát pozor na uvízlé broky ve svalovině.
 
 
Světlá a hrubě vláknitá bažantí zvěřina obsahuje malý podíl tuku. Nejoceňovanější je jemná a šťavnatá zvěřina z mladých bažantů, kteří dosáhli hmotnosti 700 až 1300 g. U starších kusů je tužší, hrubší a sušší.
 
 
Nejchutnějšími částmi bažanta jsou stehna a prsa, která se připravují nejčastěji pečená či dušená.
 
 
Péci lze i bažanta vcelku, například na kořenové zelenině, červeném víně, s nádivkou a dobře ladí také s ovocem – například s jablky, hruškami nebo brusinkami.
 
 
Bažantí zvěřina má tendenci se při tepelné úpravě vysušit, proto se doporučuje ji před přípravou prošpikovat nebo obalit plátky slaniny.
 
 
Zvěřina mladých bažantů vyžaduje relativně krátkou dobu tepelné úpravy (40 až 60 minut podle hmotnosti), starší zvěřinu je vhodné předvařit a poté krátce dopéct.
 
Partneři webu

Logo-Mysl-zelena.jpg

SIEZ-logo-s-textem.jpg

Logo-Lovecka-Expedice.jpg

Maso-Profit-Logo.jpg


S podporou:

Logo-MZe-bez-CR-web.jpg

SVS-logo.jpg

logo-cmmj-zelene.jpg