ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Druhy lovené zvěře podle kvality zvěřiny > Holub hřivnáč

Holub-hrivnac.jpg
 

Holub hřivnáč

Holubi vynikají výraznou chutí a vůní a v kuchyni je lze zpracovat mnoha rozličnými způsoby. Žijí téměř po celém světě a jejich stavy stále rostou – nejrozšířenějším druhem v Evropě i v Česku je holub hřivnáč. V poslední době se ale ve větším množství neloví, k této zvěřině je obtížnější se dostat.
 

Zvěřina holoubat je velmi křehká, lehce stravitelná, chutná a má nezaměnitelné aroma. Obsahuje vyšší podíl tuku, díky čemuž zůstává i po tepelné úpravě šťavnaté. Hmotnost holubů dostupných na trhu se podle věku pohybuje v rozmezí 300 až 500 g.
 
 
Holubí zvěřina lze upéct nebo dusit na zelenině či víně, hodí se k pošírování, konfitování, vaření v páře nebo úpravě sous-vide. Skvěle chutná také ve formě paštiky.
 
 
Starší kusy je vhodné péci delší dobu při menší teplotě a lze je využít k přípravě polévek a vývarů.
 
 
Vzhledem k poměrně malé výtěžnosti se holub připravuje nejčastěji vcelku, masitější exempláře lze však i naporcovat a prsa či stehna připravit samostatně.

 
Partneři webu

Logo-Mysl-zelena.jpg

SIEZ-logo-s-textem.jpg

Logo-Lovecka-Expedice.jpg

Maso-Profit-Logo.jpg


S podporou:

Logo-MZe-bez-CR-web.jpg

SVS-logo.jpg

logo-cmmj-zelene.jpg