Kachna divoká
Kachny divoké jsou předkyně kachen domácích a vyskytují se v nižších polohách v blízkosti vod po celé severní polokouli. Díky delikátní chuti patří k nejoblíbenějším druhům pernaté zvěře u nás.
U kachny je třeba při přípravě dát pozor na možné uvízlé broky ve svalovině.
Divoká kachna má menší výtěžnost masa než domácí druhy a obsahuje méně tuku; po úpravě však zůstává šťavnatá. Kůže se modravě leskne, zvěřina má tmavočervené zbarvení a příjemné aroma.
Mladší kusy mají velmi chutnou a šťavnatou zvěřinu, lze je péci vcelku.
U starších kachen je vhodné předvaření a poté rychlé dopečení, díky němuž bude kůže křupavá.
Kachní prsa se hodí ke smažení, lze je péci a skvěle chutnají uzená.
Stehna nejlépe vyniknou při pozvolném dušení, například na víně či zelenině, oblíbená jsou také se smetanovými nebo ovocnými omáčkami.