Muflon je jediným zástupcem divoce žijících ovcí na našem území a od ostatních druhů zvěře ho snadno rozpoznáte díky charakteristickým šnekovitě stočeným rohům (toulcům).
Jeho zvěřina je považována za jednu z nejchutnějších a hodí se pro všechny druhy kuchyňských úprav.
Mufloní zvěřina má tmavě červenou barvu, je jemně vláknitá a optimálně prorostlá tukem. Nejoceňovanější je zejména zvěřina mladých muflončat, která je výjimečně chutná, křehká a šťavnatá.
Vykostěný mufloní hřbet lze upéct vcelku, hodí se však i na minutky v podobě medailonků či steaků. Podobně lze zpracovat šťavnatou kýtu.
Jednotlivé části plece se uplatní při přípravě gulášů a ragú, hodí se také k dušení a pečení, například na víně nebo kořenové zelenině.
Zvěřina pocházející z dospělých kusů se doporučuje naložit před přípravou do marinády – bude křehčí, šťavnatější a postačí kratší doba tepelné úpravy.