ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Druhy lovené zvěře podle kvality zvěřiny > Srnec obecný

srnec-obecny.jpg

Srnec obecný

 
Srnec obecný je nejrozšířenějším zástupcem čeledi jelenovitých v Evropě a většina srnčího zvěřiny na zdejším trhu pochází z tuzemských honiteb. Má jemnou chuť a vůni a patří k nejvyužívanějším a nejžádanějším druhům zvěřiny.

Srnčí zvěřina se vyznačuje červenohnědou barvou, jemnou strukturu svalového vlákna a nízkým obsahem tuku.

Zvlášť oceňované je zvěřina pocházející z mladých zvířat ve věku okolo jednoho roku. Čím je zvíře starší, tím je zvěřina chuťově výraznější a má pevnější strukturu.

Srnčí zvěřina obsahuje velmi málo tuku a nesvědčí mu příliš dlouhá úprava při vysokých teplotách – snadno se totiž vysuší. Předejít tomu lze prošpikováním nebo obalením do slaniny.

Nejušlechtilejší částí je srnčí hřbet, který lze péct vcelku nebo naporcovat a krátce opéct jako medailonky. Nakrájený na velmi tenké plátky a krátce opečený se podává také jako carpaccio.

K pečení se dobře hodí kýta, z vrchního a spodního šálu se nejčastěji připravují steaky.

Na guláše a dušené směsi je ideální bok, hrudí, pupek nebo plec, která se peče i vcelku nebo se využívá na rolády a závitky.


 
Partneři webu

Logo-Mysl-zelena.jpg

SIEZ-logo-s-textem.jpg

Logo-Lovecka-Expedice.jpg

Maso-Profit-Logo.jpg


S podporou:

Logo-MZe-bez-CR-web.jpg

SVS-logo.jpg

logo-cmmj-zelene.jpg