Srnec obecný Srnec obecný je nejrozšířenějším zástupcem čeledi jelenovitých v Evropě a většina srnčího zvěřiny na zdejším trhu pochází z tuzemských honiteb. Má jemnou chuť a vůni a patří k nejvyužívanějším a nejžádanějším druhům zvěřiny. Srnčí zvěřina se vyznačuje červenohnědou barvou, jemnou strukturu svalového vlákna a nízkým obsahem tuku. Zvlášť oceňované je zvěřina pocházející z mladých zvířat ve věku okolo jednoho roku. Čím je zvíře starší, tím je zvěřina chuťově výraznější a má pevnější strukturu. Srnčí zvěřina obsahuje velmi málo tuku a nesvědčí mu příliš dlouhá úprava při vysokých teplotách – snadno se totiž vysuší. Předejít tomu lze prošpikováním nebo obalením do slaniny. Nejušlechtilejší částí je srnčí hřbet, který lze péct vcelku nebo naporcovat a krátce opéct jako medailonky. Nakrájený na velmi tenké plátky a krátce opečený se podává také jako carpaccio. K pečení se dobře hodí kýta, z vrchního a spodního šálu se nejčastěji připravují steaky. Na guláše a dušené směsi je ideální bok, hrudí, pupek nebo plec, která se peče i vcelku nebo se využívá na rolády a závitky.