ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
VYVRHOVÁNÍ ulovené zvěře > VYVRŽENÍ DROBNÉ ZVĚŘE - zajíce

VYVRŽENÍ DROBNÉ ZVĚŘE

Drobná zvěř může být podle zákona skladována nevyvržená, nestažená, resp. neškubaná při teplotách –1 °C až + 4 °C po dobu maximálně 15 dnů. K tomu, abychom také z ulovené drobné zvěře v praktických podmínkách získali kvalitní potravinu, nestačí většinou pouze skladování v  chladírně.
V mnoha místech není vhodná chladírna v  dosahu či  nelze do  připravené chladírny ulovenou zvěř při vysokých venkovních teplotách (přes +10 °C) dostatečně rychle dopravit.


Zajíc polní

Vytlačení moči z močového měchýře (ždímání) je starou mysliveckou tradicí, která je ale z pohledu moderních požadavků na hygienu zvěřiny nepřijatelná (riziko vytlačení obsahu zažívacího traktu do dutiny břišní).
 
Pokud jsou vnější teploty nižší než 4 °C, je možné ponechat ulovené zajíce volně zavěšené, pokud však jsou vnější teploty vyšší, doporučuje se zajíce urychleně umístit do chladírenského zařízení či na vhodném místě provést odstranění vnitřních orgánů – tedy provést vyvržení ulovených zajíců.
 
zajic-vyvrzeni-1.jpgPři vyvrhování se  prořízne  kůže na břichu od hrudní kosti až po řiť, prořízne se  bránice a  obdobně jako  u spárkaté zvěře se vyjmou srdce, plíce, játra, slezina, ledviny a zažívací aparát.
 
Pokud se tento úkon  dělá na vhodném, dobře osvětleném místě s teplou a studenou pitnou  vodou,  trvá  celý  tento  proces  u jednoho kusu pouze několik minut. Výsledkem vynaložené námahy je neporovnatelně vyšší kvalita zvěřiny.


 












zajic-vyvrzeni-2.jpg
 
Partneři webu

Logo-Mysl-zelena.jpg

SIEZ-logo-s-textem.jpg

Logo-Lovecka-Expedice.jpg

Maso-Profit-Logo.jpg


S podporou:

Logo-MZe-bez-CR-web.jpg

SVS-logo.jpg

logo-cmmj-zelene.jpg