ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
VYVRHOVÁNÍ ulovené zvěře > VYVRŽENÍ SPÁRKATÉ ZVĚŘE > Úprava kusu před uložením do chladírny

Úprava kusu před uložením do chladírny

Jakmile je vyvržený kus zvěře dopravený do hygienicky odpovídajícího zařízení (chladírna, sběrna zvěřiny), je nutné dokončit ještě před zahájením chladicího procesu hygienickou úpravu uloveného kusu.

vcasne-zpracovani-v-bourarne.jpg
 
U trofejové zvěře se oddělí hlava s trofejí – ideální je řez přesně mezi 1. krčním obratlem a lebkou. Dále se ještě jednou zkontroluje vstřel a výstřel, přičemž se silně znečištěné či poškozené části zvěřiny odřežou.
 
Jazyk, hrtan a jícen jsou odstraněny, výjimkou je prase, kde se z jazyka odebírá jeden ze vzorků pro vyšetření na trichinelózu a z tohoto důvodu musí být jazyk k tělu spolehlivě a nezaměnitelně připevněný.
 
Pokud dosud nebyl hrudní koš zcela otevřený, provede se tento úkon nyní. Bránice je celá odříznutá – s výjimkou černé zvěře, u které musí být alespoň část ponechána pro možnost odebrání vzorků k vyšetření svaloviny na trichinelózu. Ledviny se odstraňují společně s ledvinným tukem.
 
Otevře se zámek (pokud již nebyl otevřený v honitbě) a z pánevního prostoru se vypláchnou zbytky obsahu konečníku, močového měchýře či močové roury.

vstrel-a-vystrel-prohlednuti.jpg
 
Dále se podle požadavku odběratelů oddělují „spodní části“ končetin.
 
Po této „standardizaci“ zvěřiny se provede vážení kusu. Při porovnávání zjištěné hmotnosti uloveného kusu zvěře se bere v úvahu také měsíc, ve kterém byla zvěř ulovena. Dosavadní porovnávání hmotností však ztroskotávají na různých způsobech prvotního ošetření zvěřiny před vážením (zda se váží s hlavou, mezi kterými obratli byla hlava oddělena, zda je kus vážený s běhy či nikoliv atd.).


 
Partneři webu

Logo-Mysl-zelena.jpg

SIEZ-logo-s-textem.jpg

Logo-Lovecka-Expedice.jpg

Maso-Profit-Logo.jpg


S podporou:

Logo-MZe-bez-CR-web.jpg

SVS-logo.jpg

logo-cmmj-zelene.jpg