ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
VYVRHOVÁNÍ ulovené zvěře > VYVRŽENÍ SPÁRKATÉ ZVĚŘE > Vyjmutí vnitřních orgánů

Vyjmutí vnitřních orgánů

 

Po prvotní kontrole, zda se v dutině tělní nenachází neobvyklý obsah či nápadné změny, je možné přistoupit k vyjmutí vnitřních orgánů, které lze především u drobnější zvěře (srnčí, kamzík, sele) vyjmout jedním tahem.
 
Výhodné je předem odříznout podél žeber bránici (až k tělům obratlů), přičemž u černé zvěře musí část bránice zůstat při těle, neboť je potřebná pro vyšetření na trichinelózu.

vyvrhovani-srny-8.jpg
 
Potom se uchopí jazyk, jícen a hrtan a tahem se všechny následné orgány vytáhnou z dutiny hrudní, resp. dutiny břišní, přičemž vazivové spoje se proříznou nožem.
Přitom se také odstraní konečník a močový měchýř.

vyvrhovani-srny-9.jpg
 
Nyní se celý vývrh položí vedle kusu na čistou podložku nebo se zavěsí a pečlivě se vyšetří na případné změny.
 
U muflona, kamzíka, kozorožce (tedy u veškeré rohaté zvěře) a prasete divokého se z jater odstraní žlučový měchýř.

vyvrhovani-zlucovod.jpg
 
Nyní je možné silným nožem nebo pilkou (kleštěmi) otevřít zámek, pokud již nebyl dříve otevřený.
 
Pokud se orgány vyjímají jednotlivě (tedy nejsou vytaženy společně s vazy a cévami), mohou na pravé a levé spodní straně kyčlí zůstávat naplněné kyčelní cévy. Dříve platilo jako nezbytně nutné pravidlo, vzhledem k požadavku na dobré vykrvení, tyto cévy proříznout. Dnes je známo, že naplnění těchto cév nemá žádný vliv na dokonalé vykrvení svaloviny, a je proto bezvýznamné. Naopak existuje nebezpečí, že může dojít k pořezání velmi cenných částí svaloviny, především svíčkové.
 
U silných kusů a především tam, kde je lovec sám, mohou být vnitřní orgány vyjímány postupně a kladeny vedle vyvrhovaného kusu.

vyvrhovani-organy.jpg
 
Pokud je dopravení kusu k přístupné komunikaci po ulovení složité, je možné ponechat otevření hrudníku i zámku až na pozdější dobu (např. před chladírnou).
 
U silné zvěře se dříve z důvodů lepší ventilace doporučovalo tzv. odplecení lopatek. K tomuto účelu se na každé straně v oblasti podpaží provede podélný řez v délce asi 15 až 20 cm, pod kterým se oddělí svalovina lopatky od žeber. Tyto řezy umožní rychlejší chladnutí hrudního koše a mohou zabránit zapaření svaloviny v této oblasti.
Protože však s sebou nesou také riziko znečištění významných částí svaloviny (kontaminace povrchových vrstev), doporučuje se především v případech, kdy je hrudní koš dokonale otevřený, od tohoto odplecení ustoupit.


 
Partneři webu

Logo-Mysl-zelena.jpg

SIEZ-logo-s-textem.jpg

Logo-Lovecka-Expedice.jpg

Maso-Profit-Logo.jpg


S podporou:

Logo-MZe-bez-CR-web.jpg

SVS-logo.jpg

logo-cmmj-zelene.jpg