Kvalita zvěřiny > Základní předpoklady pro získání kvalitní zvěřiny

Základní předpoklady pro získání kvalitní zvěřiny

roe-deer-stalking-6.jpg
 

Zvěřina má všechny předpoklady k tomu, aby byla vysoce hodnotnou potravinou.  O tom, zda se jí však skutečně stane, záleží však na tom, jakým způsobem je získávána a jak se s ní zachází, než se dostane ke konzumentům. Přitom se o její kvalitě do značné míry rozhoduje už přímo v honitbách při ulovení zvěře a jejím následujícím ošetření. Pokud v této rozhodující fázi pro získání kvalitní zvěřiny není něco tak, jak by mělo být, později to již nelze napravit.

Všeobecně platí, že kvalita potravin je úzce spojená s hygienou. Toto pravidlo se vztahuje na všechny potraviny, ale masa se týká obzvlášť, neboť vzhledem k jeho složení ve něm velmi rychle a  snadno dochází k pomnožení škodlivých a zdravotně závadných mikrorganizmů.

Právě u zvěřiny z důvodu specifičnosti jejího získávání a prvotního ošetření v terénních podmínkách nelze v tomto ohledu dělat žádné ústupky a je nutné mít hygienu zvláště na zřeteli. To je především v zájmu samotných myslivců, neboť ti mají zákonem stanovenou povinnost zvěř lovecky regulovat bez ohledu na to, zda mají na zvěřinu dostatečný odbyt a jakou výkupní cenu za ni dostanou.

Pokud chceme zvýšit spotřebu zvěřiny a tím podpořit její odbyt, musíme v prvé řadě přesvědčit veřejnost o tom, že se jedná o kvalitní produkt. Poněvadž kvalitu zvěřiny nelze oddělit od hygieny, je velmi důležité, aby myslivci byli dobře obeznámeni s jejími zásadami a přitom je v praxi důsledně dodržovali. 

Logo-SIEZ.jpg


 
Partneři webu

Logo-Mysl-zelena.jpg

SIEZ-logo-s-textem.jpg

Logo-Lovecka-Expedice.jpg

Maso-Profit-Logo.jpg


S podporou:

Logo-MZe-bez-CR-web.jpg

SVS-logo.jpg

logo-cmmj-zelene.jpg