Zvěřina má všechny předpoklady k tomu, aby byla vysoce hodnotnou potravinou. O tom, zda se jí však skutečně stane, záleží však na tom, jakým způsobem je získávána a jak se s ní zachází, než se dostane ke konzumentům. Přitom se o její kvalitě do značné míry rozhoduje už přímo v honitbách při ulovení zvěře a jejím následujícím ošetření. Pokud v této rozhodující fázi pro získání kvalitní zvěřiny není něco tak, jak by mělo být, později to již nelze napravit. Všeobecně platí, že kvalita potravin je úzce spojená s hygienou. Toto pravidlo se vztahuje na všechny potraviny, ale masa se týká obzvlášť, neboť vzhledem k jeho složení ve něm velmi rychle a snadno dochází k pomnožení škodlivých a zdravotně závadných mikrorganizmů. Právě u zvěřiny z důvodu specifičnosti jejího získávání a prvotního ošetření v terénních podmínkách nelze v tomto ohledu dělat žádné ústupky a je nutné mít hygienu zvláště na zřeteli. To je především v zájmu samotných myslivců, neboť ti mají zákonem stanovenou povinnost zvěř lovecky regulovat bez ohledu na to, zda mají na zvěřinu dostatečný odbyt a jakou výkupní cenu za ni dostanou. Pokud chceme zvýšit spotřebu zvěřiny a tím podpořit její odbyt, musíme v prvé řadě přesvědčit veřejnost o tom, že se jedná o kvalitní produkt. Poněvadž kvalitu zvěřiny nelze oddělit od hygieny, je velmi důležité, aby myslivci byli dobře obeznámeni s jejími zásadami a přitom je v praxi důsledně dodržovali.